Editors Choice

3/recent/post-list

Blog Archive

O Scrisoare Pierduta - Film Romanesc Online

   Comedie de moravuri electorale cu actiunea plasata la sfarsitul secolului XIX intr-un oras de provincie din Vechiul Regat.


   Una dintre primele si cele mai prestigioase puneri in scena a celei mai cunoscute piese a lui Ion Luca Caragiale, aceasta bijuterie artistica a fost prezentata la televiziune in anul 1953. Preluat dupa o reprezentatie superba tinuta pe scena Teatrului National, acest spectacol film ii are in distributie pe unii dintre cei mai mari actori romani din toate timpurile: Nicki Atanasiu, Alexandru Giugaru, Radu Beligan si Grigore Vasiliu-Birlic.



 Ecranizare a celebrei piese a lui Caragiale cu acelaÅŸi titlu.Filmul prezintă alegerile din 1883, mai exact cele petrecute într-un judeÅ£ de munte. Zoe Trahanache, soÅ£ia lui Zaharia Trahanache, prezidentul Comitetului ÅŸcoalelor ,ComiÅ£iului agricol, Comitetului agricol, ÅŸi a altor comitete si comiÅ£ii, pierde o scrisoare de dragoste, de la prefectul judeÅ£ului, Åžtefan Tipătescu, prieten apropiat al familiei Trahanache. Inamicul său politic, Nae CaÅ£avencu, reuÅŸeÅŸte să obÅ£ină scrisoarea si ÅŸantajează cu publicarea ei în ziarul „Răcnetul CarpaÅ£ilor” pe care-l conduce, dacă nu-i susÅ£ine candidatura. Brânzovenescu si Farfuridi, membri ai partidului lui Tipătescu, se tem de trădare observând vizita lui Ghiţă, poliÅ£aiul oraÅŸului, la domiciliul lui CaÅ£avencu. Tipătescu se hotăreÅŸte la insistenÅ£ele lui Zoe, să-l susÅ£ină - dar vine în acelaÅŸ timp o telegramă de la centru, conform căreia trebuia ales cu orice preÅ£ domnul Agamemmon Dandanache. Tipătescu se confruntă cu ÅŸantajul lui CaÅ£avencu, bănuielile colegileor săi de partid ÅŸi  pericolul demascării relaÅ£iei sale cu Zoe.

AcÅ£iunea filmului se petrece în capitala unui judeÅ£ de munte în preajma alegerilor pentru parlament. Lupta politică pentru ocuparea locului de parlamentar se dă între reprezentanÅ£ii partidului aflaÅ£i „momental” la putere ÅŸi o grupare independentă, aflată în opoziÅ£ie. ReprezentanÅ£ii cei mai de bază ai partidului de la putere sunt: Zaharia Trahanache (Alexandru Giugaru ), „prezidentul” partidului, Zoe (Elvira Godeanu) - soÅ£ia acestuia - ÅŸi prefectul judeÅ£ului,  Åžtefan Tipătescu (Nicky Atanasiu ). Alături de aceÅŸtia, îl putem numi ÅŸi pe Ghiţă Pristanda (Marcel Anghelescu), „poliÅ£aiul oraÅŸului”. Acesta face tot felul de comisioane, atât pentru prefect, cât ÅŸi pentru familia Trahanache, chiar îi spune prefectului, că „eu sunt omul dumneavoastră, coane Fănică, ÅŸi al lui nenea Zaharia ÅŸi al coanei JoiÅ£ichii”.
Gruparea independentă aflată în opoziţie îl are ca lider pe avocatul Nae Caţavencu. Acesta doreşte să ajungă în parlament cu orice preţ şi nu se dă înlături de la a şantaja triunghiul conjugal cu publicarea scrisorii de dragoste trimisă de prefect lui Zoe şi perdută de aceasta. Tensiunea dramatică, tot mai intensă pe măsură ce Nae Caţavencu insistă cu şantajul, iar Zoe este disperată că ar putea să-şi piardă onoarea şi locul ocupat în lumea bună a epocii respective. Singura persoană relativ calmă în mijlocul acestor evenimente este Zaharia Trahanache. El încearcă să contracareze atacurile lui Caţavencu lovindu-l cu propriile lui arme. Astfel, venerabilul prezident îl şantajează la rândul său pe avocat cu o poliţă fără acoperire, semnată de Caţavencu şi care tocmai ajunsese la scadenţă.
Tipătescu încearcă să nu cedeze rugăminţilor lui Zoe de a-l alege candidat pe Caţavencu, şi îi ordonă lui Ghiţă Pristanda să facă o percheziţie la avocat acasă. Însă, poliţia nu găseşte scrisoarea compromiţătoare la domiciliul lui Caţavencu.
SituaÅ£ia ÅŸi aÅŸa destul de confuză, se complică ÅŸi mai mult prin apariÅ£ia neaÅŸteptatpă a unui candidat surpriză: este vorba despre Agamemnon Dandanache (Radu Beligan , candidat „trimis de la centru”, cu recomandarea să fie ales în unanimitate pentru locul din parlament al circumscripÅ£iei respective.
Discutând cu noul candidat Zoe află cu uimire că şi Dandanache a folosit şantajul pentru a ajunge să candideze în parlament. El a căutat în buzunarele hainei unei personae importante şi a găsit o scrisoare de dragoste adresată de acesta unei doamne din lumea bună. În urma ameninţărilor lui Dandanache, cum că va publica scrisoarea dacă nu va fi propus candidat, înaltul personaj a dispus ca Agamiţă să fie trimis în oraşul unde Caţavencu şi adversarii săi se luptau penru acelaşi loc în parlament.
Din fericire pentru Zoe, CaÅ£avencu pierde scrisoarea la o adunare electorală; scrisoarea ajunge în mâinele cetăţeanului turmentat (Costache Antoniu ), care vine acasă la Zoe, deoarece doreÅŸte să dea scrisoarea numai „andrisantului”. După ce intră în posesia scrisorii care i-a creat atâta neliniÅŸte, Zoe are ocazia să vadă ÅŸi o altă faţă a lui CaÅ£avencu. Acesta îşi schimbă radical comportamentul ÅŸi atitudinea, devenind umilul ÅŸi supusul servitor al doamnei Trahanache.
Comedia se încheie cu sărbătorirea victoriei în alegeri a lui Agamiţă Dandanache; văzându-l oarecum decepÅ£ionat pe CaÅ£avencu, mărinimoasa Zoe îi spune: „lasă, domnule, că aceasta nu-i cea din urmă Cameră!”.
În timpul acestei serbări electorale, adversarii politici se împacă gândindu-se deja la următoarele alegeri.

O Scrisoare Pierduta - Film Romanesc Online

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii